Theu Boermans (62). Artistiek directeur van Het Nationale Toneel en Het Derde Bedrijf. Nu te zien: ‘Schuldeisers’ van August Strindberg

Hadden uw ouders genoeg tijd voor u?

‘Ik kom uit een hecht gezin met vijf kinderen: mijn moeder was thuis en bestierde de boel, mijn vader zat in het onderwijs. We vroegen ons soms af of hij ons wel nodig had, want hij zat vaak te schrijven of hij ging vissen. Later schreef hij toneelstukken die ik regisseerde en als we over de tekst praatten, had ik een totaal ander contact met hem. Zodra we het repetitielokaal uitliepen, werden we weer vader en zoon en veranderde hij in de afstandelijke man die hij altijd was. Een man met een grote eigen binnenwereld – een beetje de Simon Carmiggelt van Midden-Limburg.’

Wat was uw naarste tijd?

‘Mijn puberteit en adolescentie in Venlo was een wezenloze tijd; ik sloeg alles van me af om ruimte te creëren maar ik had geen idee waarvoor. Ik heb drie middelbare scholen bezocht, kwam met de politie in aanraking en...