Paul Spies (52). Directeur Amsterdam Museum. Nu te zien: tentoonstellingen over 400 jaar betrekkingen Nederland-Turkije

Hoe deelt u uw tijd in?

‘Ik heb kleine kinderen en vrijdagmiddag vanaf twaalf uur tot en met maandagochtend reserveer ik voor mijn gezin, daar laat ik niet op inbreken. Dat geldt ook voor de schoolvakanties. Daardoor is er veel druk op de beschikbare tijd voor mijn werk: ik heb veel afspraken van een half uur, anders past het gewoon niet.’

Wat was uw slechtste tijd?

‘Tussen mijn veertiende en twintigste voelde ik me vaak niet senang, waarschijnlijk doordat mijn lever niet goed functioneerde. In die tijd reageerde ik ook niet goed op een narcose, waardoor ik depressiviteit heb leren kennen – zelfs even suïcidale depressiviteit. Het heeft me een beetje een angstig mens gemaakt. Op die leeftijd ben je al snel kwetsbaar en onzeker; het zat ook wel tussen m’n oren, want ik presteerde vaak opvallend goed. Maar als je het niet zo ervaart, geloof je het ook niet. Ik zag...