Tien gouden regels voor de beginnende columnist

Piet Grijs
Hugo Brandt Corstius (1935 – 2014) schreef onder het pseudoniem Piet Grijs ruim vijftig jaar lang columns in Vrij Nederland. Deze column schreef hij op 28 januari 1984, tijdens de geruchtmakende ‘affaire Buikhuisen’.

1: De aanval is het beste begin. Val een erkende columnist aan, hoe hoger het doelwit hoe beter. Val hem aan op iets dat hij schreef, niet bijvoorbeeld op zijn afschuw voor de methoden van het blad waarin je zelf een column schrijft. De lezer is slimmer dan je denkt. Hij zal denken: deze columnist vereenzelvigt zich met de belangen van het blad waarin hij schrijft. Die gedachte is dodelijk. Er is maar één dienst die een columnist het blad waarin hij schrijft, kan bewijzen: goed te schrijven.

2: Citeer je tegenstander niet al te lang, en citeer vooral niet al te welsprekende passages. Dan dreigt immers het gevaar dat de lezer denkt: de aangevallen columnist schrijft waarachtig beter dan de aanvallende columnist. Bob Polak en Hein Donner hebben dit probleem eens...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials