De Franse econoom Thomas Piketty groeide de afgelopen maanden uit tot een superster in Amerika. Is hij de nieuwe Marx? Of gewoon een intellectuele euroscepticus?

Toen Thomas Piketty studeerde, leek de wereld in niets meer op de wereld die hij kende toen hij kort daarvoor nog in de schoolbankjes zat. Hij werd volwassen op het moment dat het Oostblok aftakelde: ‘Ik was achttien jaar toen de Muur van Berlijn viel. Die gebeurtenis is van enorme invloed geweest op mijn generatie.’

Hij onderbrak zijn studie om met eigen ogen te zien hoe de geschiedenis zich voltrok. ‘Ik ging in 1989 naar Berlijn om de val van de Muur te zien. In 1990 was ik in Boekarest. Daar­na reisde ik nog naar Tsjechoslowakije en in 1991 naar Moskou. Ik wilde weten hoe die bevrijde landen eruit zagen. En wat ik zag, waren de mislukkingen die het communisme had veroorzaakt. Lange rijen voor de winkels. Enor­me gaten in de wegen. Het waren onderontwikkelde landen die economisch en moreel failliet waren....