Brexit

Theresa Mays eerste signaal: ‘You Brexit, you fix it'

Loes Witschge
Theresa May tijdens een receptie met politieagenten gisteren | Foto: Andrew Parsons / HH

Theresa May heeft in haar eerste uren als nieuwe Britse premier meteen schoon schip gemaakt. Wie vóór een Brexit stemde mag de klus nu zelf gaan klaren.

BBC’s politiek redacteur Laura Kuenssberg noemde het ‘efficiënt en klinisch’. De Daily Mail noemde het ‘een bloedbad’. In haar eerste 24 uur als tweede vrouwelijke minister president van het Verenigd Koninkrijk liet Theresa May er geen gras over groeien. Met een grootscheepse kabinetshervorming gaf ze een eerste indruk van haar leiderschapsstijl: niet bang om risico’s te nemen en meedogenloos waar nodig.

Het was gisteren een constant komen en gaan bij 10 Downing Street. De oude en nieuwe leden van het kabinet traden om beurten aan om op de hoogte gesteld te worden van het vervolg van hun loopbaan. Een kabinetshervorming komt in het Verenigd Koninkrijk met enige regelmaat voor, maar die van May was wel bijzonder ingrijpend. De eerste slachtoffers vielen al direct in de uren na Mays aanstelling, op woensdagavond....

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials