Theresa Mays eerste signaal: ‘You Brexit, you fix it'

Loes Witschge
Theresa May tijdens een receptie met politieagenten gisteren | Foto: Andrew Parsons / HH

Theresa May heeft in haar eerste uren als nieuwe Britse premier meteen schoon schip gemaakt. Wie vóór een Brexit stemde mag de klus nu zelf gaan klaren.

BBC’s politiek redacteur Laura Kuenssberg noemde het ‘efficiënt en klinisch’. De Daily Mail noemde het ‘een bloedbad’. In haar eerste 24 uur als tweede vrouwelijke minister president van het Verenigd Koninkrijk liet Theresa May er geen gras over groeien. Met een grootscheepse kabinetshervorming gaf ze een eerste indruk van haar leiderschapsstijl: niet bang om risico’s te nemen en meedogenloos waar nodig.

Het was gisteren een constant komen en gaan bij 10 Downing Street. De oude en nieuwe leden van het kabinet traden om beurten aan om op de hoogte gesteld te worden van het vervolg van hun loopbaan. Een kabinetshervorming komt in het Verenigd Koninkrijk met enige regelmaat voor, maar die van May was wel bijzonder ingrijpend. De eerste slachtoffers vielen al direct in de uren na Mays aanstelling, op woensdagavond. Trouwe Cameroon George Osborne werd na zes jaar de staatsfinanciën te hebben overzien teruggestuurd naar de backbenches. Ook andere leden van Camerons oude kliekje kregen de zak. Voormalig minister van Justitie, Brexiteer en Boris Johnson backstabber Michael Gove was de meest prominente onder hen.

Brexit means Brexit,’ zei May al vóór haar aanstelling. En door twee gloednieuwe ministersposten te creëren lijkt een vertrek uit de EU nu nog onvermijdelijker. David Davis werd benoemd tot ‘Secretary of State for Exiting the European Union’ – Brexit-minister dus – en Liam Fox werd minister van Internationale Handel. Beide heren voerden campagne voor Leave. Zo legt May de verantwoordelijkheid voor een succesvolle Brexit bij de politici die ervoor stemden. Verpesten ze het, dan gaan zij door het slijk. ‘You Brexit, you fix it,’ schreef politiek journalist Robert Peston over de aanstellingen.

De aanstelling van Andrea Leadsom als minister van Milieuzaken kwam als een verrassing. Ze was Mays laatste rivaal voor het premierschap en trok zich afgelopen maandag pas terug uit de race. Voor milieuactivisten is Leadsoms aanstelling weinig geruststellend. De Brexiteer vroeg zich vorig jaar nog hardop af of de klimaatverandering wel echt was en zei tijdens haar leiderschapscampagne dat ze de terugkeer van de vossenjacht ter stemming wilde brengen.

Maar de grootste verrassing en direct de grootste wildcard is natuurlijk Boris Johnson, die een politieke herrijzing beleefde en het toch nog tot minister van Buitenlandse Zaken schopte. De wereld reageerde met een gniffel. Zijn Franse tegenhanger Jean-Marc Ayrault haalde direct uit door hem een leugenaar te noemen en Carl Bildt, de voormalige minister-president van Zweden, schreef in een tweet dat hij hoopte dat de aanstelling een grap was.

Na jaren zonder schroom beledigingen af te vuren op een groot aantal landen staat Johnson aan het begin van een langdurig charme-offensief. Zijn eerste openbare speech gaf hij gisteravond tijdens een bezoek aan de Franse ambassade in Londen voor quatorze juillet. Daar werd hij uitgejouwd.

Sluit je nu aan voor slechts €4,99 per maand

Sorry, je hebt op het moment geen toegang tot dit artikel.

Waarschijnlijk heb je een abonnement zonder digitale toegang. Wil je deze content graag lezen, sluit dan snel een abonnement af.

Heb je wél een abonnement met digitale toegang, neem dan contact op met onze klantenservice: 020 – 5518701.