Tegen het literaire defaitisme

Carel Peeters
Foto via http://bookoisseur.tumblr.com/
Volgens de een is er een malaise in de literatuur, volgens de ander is de literatuur een onderdeel te geworden van de vermaakindustrie. En de roman zou er niet meer toe doen. Een deconstructie van het nieuwe defaitisme.

Voor een schrijfster die bepaald geen gebrek heeft aan waardering en aandacht is het artikel ‘De roman als Phoenix’ van Nelleke Noordervliet in De Groene Amsterdammer van 21 augustus wel erg defaitistisch. Het is natuurlijk nooit een schande om je verlies te erkennen als de overmacht zo groot is, maar iemand als Noordervliet, die na de dood van Hella Haasse min of meer de titel van Grande Dame van de Nederlandse literatuur kan voeren, moet tegen een stootje kunnen.

Het verhaal van Noordervliet in de Groene
Het verhaal van Noordervliet in de Groene

Maar Noordervlietmokt dat ze heus wel bescheiden wil zijn, maar dat ze zich op de proef gesteldvoelt nu ze daar toe gedwongen wordt door het feit dat alle aandacht gaat naarde sociale media, naar amateurs op Facebook die maar aan schrijven. En dat ersteeds...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie