Elke keer dat ik naar een tijdelijke plek verhuisde met slechts een koffer vol lievelingsboeken en -onderbroeken, en het moment aanbrak dat al mijn andere spullen uit de opslag kwamen, dacht ik: laat maar. Houd maar, die troep en ballast, de blauwdruk van een mensenleven. Maar elke keer weer was ik te labbekakkerig om het allemaal uit te zoeken en leefde verder als slaaf van mijn verleden.

Bovenop de spullen die we zo in een offline bestaan vergaren, verzamelen we de laatste decennia met name online nogal wat. De hoeveelheid data die wereldwijd wordt gegenereerd, groeit explosief: van 2 zettabyte (oftewel 2.000.000.000.000.000.000.000 bytes) in 2010 naar 33 zettabyte in 2018 en een voorspelde 2000 zettabyte in 2035.

Het sluitstuk van de mens

En waar niemand de offline meuk wil hebben, zijn deze onlinegegevens juist extreem waardevol, zeker als je er slimme analyses op loslaat. Hoe beter de dataprocessing, hoe beter de concurrentiepositie en het bedrijfsresultaat. Het biedt de...