Interview Dennis Lehane

‘Het schrijven van De infiltrant was een hels karwei. Pas na een jaar van alleen maar research begon ik met schrijven. Ik ben een enorme chaoot, iemand die uitbarst als een vulkaan van woorden en dan een hele poos niets doet. Ik heb echt wel eens gestructureerd een boek geschreven, netjes van negen tot vijf, opgeruimde tafel, je kent het wel, maar structuur is gewoon niets voor mij. Dat betekent dat mijn werkkamer een wanorde is, een verschrikkelijke zwijnenstal zonder overzicht. Daar moet ik dan maar mee leven, want de boeken die ik op de meest chaotische manier geschreven heb, zonder enkel plan en zonder afgekaderd idee vooraf, dat zijn mijn beste werken. En nee, ik zeg niet aan welke boeken ik juist geordend heb gewerkt.

Hoe ik een verhaal in elkaar flans, ik heb geen idee. Ik zet gewoon de ene voet voor de andere. Of in het geval van De infiltrant, een stap achter de andere, omdat ik veel research deed naar het verleden van het Bostonse politiekorps. In...