Beschouwing / Het revolutionaire leven van Ernest Mandel

In de stampvolle zaal van de gereformeerde studentenvereniging VERA stel ik de grote Marx-kenner Ernest Mandel een vraag, naar aan­leiding van zijn bijdrage aan de net verschenen congresbundel over honderd jaar Das Kapital. Mandel overziet met veldheersblik de menigte en zegt even niets. Dan: ‘Mijnheer, ik ben in mijn hele leven nog niet zo misverstaan geworden.’ Zo werd ik op mijn nummer gezet als ‘krities’ student. Bedrukt thuisgekomen zocht ik de bijdrage van Mandel op in Kritik der politischen Ökonomie heute. 100 Jahre ‘Kapital’. De uitspraak waarover ik mijn vraag had gesteld, had ik letterlijk geciteerd. Dit bracht ik Mandel in een vriendelijk gestelde brief onder ogen. Uit Brussel kreeg ik enkele weken later antwoord. Ik werd bedankt dat ik hem attent had gemaakt op een grove misvatting die op onverklaarbare wijze in zijn bijdrage was afgedrukt. Daar had ik toen wel schik om, zo’n gewiekstheid.

Dit...