Bouw ik voldoende ruimte tussen mijn afspraken?

Hoeveel voldoening haal ik uit mijn werk?

Past de spanning van mijn werk nog bij me? Ben ik me bewust van mijn lichaamshouding tijdens mijn werk?

Dit zijn enkele van de punten die Brigitte Amting begin juni tijdens een kennissessie over stress in een Amsterdamse vergaderzaal met redacteuren, advertentieverkopers en marketingmedewerkers te berde gaat brengen. ‘Iedereen die zich gestrest voelt, heeft een verhoogde spierspanning,’ zegt ze over dat laatste punt. ‘Het kan zijn dat je er zo aan gewend bent dat het je niet eens meer opvalt.’

Amting is loopbaancoach met specifieke aandacht voor stresspreventie bij WPG Uitgevers, een 750 werknemers tellend bedrijf waarvan ondermeer De Bezige Bij, Querido, Voetbal International, Psychologie en Happinez deel uitmaken, evenals Vrij Nederland. In haar functie als loopbaancoach hield ze zich al bezig met stress, maar sinds negen maanden doet ze dat ‘nadrukkelijker’. Amting: ‘We hebben hier niet...