06-09-2008
Door Harry Lensink

Linkse activisten uit de jaren tachtig moeten alsnog boeten, klinkt het luid. Maar hoe streng trad het OM indertijd eigenlijk op tegen idealistische wetsovertreders?

Voormalig minister van Justitie (1982-1989) Frits Kort­hals Altes voelde zich in de jaren tachtig soms een roepende in de woestijn. ‘Na de zoveelste Makro-brand zei ik dat we hier toch echt te maken hadden met terrorisme. Nou, het departement was in rep en roer, ik werd door mijn eigen ambtenaren gecorrigeerd. Terrorisme was het niet, het moest politiek activisme heten. Dat was overigens ook de officiële benaming die de Binnenlandse Veiligheidsdienst hanteerde. Pas na 11 september 2001 is dat veranderd. Ik was mijn tijd vooruit, want het was regelrecht terrorisme volgens de huidige definitie.’

De VVD-minister was verantwoordelijk voor het opsporingsapparaat, toen midden jaren tachtig Wijnand Duyvendak en de zijnen documenten stalen bij het ministerie van Economische Zaken en de...