Carel Peeters' Literaire Kroniek

De Speld prikt dieper

Carel Peeters
De Speld

De bloemlezing uit tien jaar satirische nieuwswebsite De Speld bevestigt wat men al kon weten: dit is veelal sublieme humor.

Een Speld-bericht is een schijnbaar normaal nieuwsbericht. Hoe verraderlijker normaal hoe komischer. Menigeen heeft Speld-berichten de afgelopen tien jaar voor waar gehouden, hetgeen precies de bedoeling was. Een Speld-bericht leunt dan ook soepel tegen gewoon nieuws aan, zoals Gene Kelly tegen een lantaarnpaal terwijl hij op de bus staat te wachten.

De toon van een Speld-bericht komt zo uit de newsroom, de opzet van het stuk staat gebeiteld in een klassieke nieuwspartituur: in de eerste zin bevindt zich vaste prik de kern van het nieuwsbericht. De zinnen volgen daarna het ritme van de noodzaak. Het onderwerp sluit aan bij wat men kent, wat in het nieuws is of wat in het nieuws was.

Vandaar dat ‘Hans Spekman misbruikte kleedgeldregeling’ de kop is van een stuk waarin wordt verteld dat Spekman zijn kleedgeld in de partijkas stortte, in plaats dat hij...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials