Kenners over hun kookboeken

Alma Huisken

‘Gewoon het ingrediënt laten spreken’

Alma Huisken schrijft over koken, reizen en (moes)tuinieren. Eerder dit jaar verscheen haar boek Van het land: verhalen, groene tips en recepten uit haar biologische tuin op het Groninger platteland. Hoeveel kookboeken ze heeft, kan ze moeilijk zeggen. ‘De werkkamer staat in elk geval helemaal vol.’

‘Simpele smaken, daar gaat het om. Als ik in september de kievitsbonen binnenhaal, dan worden ze gecelebreerd: dan eten we alleen die bonen, met een beetje zout en salie. Gewoon het ingrediënt laten spreken. Dat is de benadering die ik ook zoek in kookboeken. Ik hou erg van het werk van Elizabeth David, Jane Grigson, Rose Gray en Ruth Rogers van het River Cafe, en de Two Fat Ladies Jennifer Paterson en Clarissa Dickson Wright. Auteurs die intensief met het vak bezig zijn en in hun recepten eenvoud betrachten.’

Huisken woont in Groningen, en het leven op haar boerderij en in haar tuin speelt een grote rol in...