‘Ken jij toevallig mensen die een gelukkige relatie hebben maar apart van elkaar slapen?’ Die vraag heb ik de afgelopen weken aan heel wat mensen gesteld. Als antwoord kreeg ik niet veel meer dan de voor de hand liggende wedervraag: ‘Waarom wil je dat weten?’ Respons kreeg ik pas toen ik een collega sprak die regelmatig bij mensen over de vloer komt om ze te interviewen over hun interieur. Hij wist meteen een paar stellen op te noemen met gescheiden slaapkamers. ‘Leuk, kan ik ze daarover wat vragen stellen? Mag anoniem, natuurlijk.’ Wat bleek? Niemand van deze mensen (hoogopgeleid, goede banen, al jaren bij elkaar), was daartoe bereid. Ze wilden wel in hun woonkamer gefotografeerd worden en vertellen over die leuke stoelen en waar ze die op de kop hadden getikt en wat ze daarvoor betaald hadden, maar anoniem en onherkenbaar vertellen over wat ze beweegt om twee slaapkamers te hebben, nee, dat toch liever niet.

Voetbalzweet en alcohol

Gelukkige stellen slapen samen in één bed....