Ik heb nooit schrijfles gevolgd. Ik wilde wel schrijven, een roman. Geen verhalen of gedichten. Maar hoe ik een roman moest schrijven, wist ik niet.

Vanaf mijn negentiende, toen ik in Amsterdam kwam wonen, las ik wel alles wat ik te pakken kon krijgen: romans, verhalen, Nobelprijswinnaars, thrillers, waargebeurde oorlogsverhalen, klassiekers.

https://www.vn.nl/product/vn-special-een-leven-lang-leren/

Ik wilde weten hoe deze schrijvers vertellen, hoe ze hun verhalen opbouwen, welke vertelvormen er zijn. Ik wist niet dat er schrijfopleidingen waren waar docenten mij dat konden vertellen, ik had echt geen idee. Ik wist wel boeken te vinden, in tweedehands winkels vooral, die er begin jaren negentig nog heel veel in Amsterdam zaten.

Ik las Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel García Márquez en was zo onder de indruk dat ik mijn eigen Honderd jaar eenzaamheid wilde schrijven. Dat kon ik natuurlijk niet, na anderhalve bladzijde magisch realisme was ik wel klaar. Ik las Misdaad en straf...