Ik heb nooit schrijfles gevolgd. Ik wilde wel schrijven, een roman. Geen verhalen of gedichten. Maar hoe ik een roman moest schrijven, wist ik niet.

Vanaf mijn negentiende, toen ik in Amsterdam kwam wonen, las ik wel alles wat ik te pakken kon krijgen: romans, verhalen, Nobelprijswinnaars, thrillers, waargebeurde oorlogsverhalen, klassiekers.

Lees ook Dit is een van de verhalen uit onze cursussenspecial: Een leven lang leren. Bestel 'm hier! 8 augustus 2018

Ik wilde weten hoe deze schrijvers vertellen, hoe ze hun verhalen opbouwen, welke vertelvormen er zijn. Ik wist niet dat er schrijfopleidingen waren waar docenten mij dat konden vertellen, ik had echt geen idee. Ik wist wel boeken te vinden, in tweedehands winkels vooral, die er begin jaren negentig nog heel veel in Amsterdam zaten.

Ik las Honderd jaar...