Als er één oppositieleider is die weet hoe hij Mark Rutte persoonlijk moet raken is het oud-vicepremier Lodewijk Asscher, die vijf jaar lang met hem samenwerkte. Zo ging het ook weer afgelopen week bij het Kamerdebat over de afschaffing van de dividendbelasting. De verwijten van SP-leider Lilian Marijnissen en GroenLinks-voorman Jesse Klaver dat Rutte het knechtje zou zijn van de grote bedrijven zeilden hoog over: de premier bleef minzaam glimlachen.

Lees ookMeer Macht op vrijdag: Hoe het virus van de haat overwaaide naar Europa29 juni 2018

Maar toen Asscher hem verweet dat hij als premier van het kabinet ‘Shell I’ het VVD-belang boven het landsbelang had gesteld, reageerde de premier als door een wesp gestoken. ‘Ik geloof dat mijn eigen fractie er níet van overtuigd is dat ik in mijn baan alleen maar het VVD-belang vertegenwoordig, dat hadden ze graag meer gezien,’ beet hij de PvdA-leider toe, zichtbaar geëmotioneerd. ‘De heer Asscher weet hoe ik deze baan doe. Hij...