‘Kicken, ook al ben ik geen ex-kraker,’ zegt de wethouder en bladert door de graphic novel over de krakersgeschiedenis van Amsterdam die hij net heeft gekregen. ‘De kraakbeweging heeft in de vorige eeuw veel goeds gedaan voor de stad. Zonder hen had er hier heel anders uitgezien: zie Paradiso, de Melkweg, het WG-terrein, de hele Nieuwmarktbuurt. Ik heb die tijd niet meegemaakt, maar in de Staatsliedenbuurt, waar ik woon, is dat roerige verleden nog heel tastbaar. Als ik een boormachine nodig heb, ga ik naar de Blauwe Duim, ooit opgericht als gereedschapsuitleen voor krakers.’

Nu de huizenmarkt in de greep is van speculatie, woningnood heerst onder studenten en veel huizen op de oververhitte woningmarkt worden opgekocht door investeerders, zijn er lessen te leren uit het verleden, zegt Rutger Groot Wassink. ‘De invloed van het grote geld op vastgoed is in deze tijd opnieuw te groot. De stad kan zijn eigenheid alleen bewaren als we die invloed indammen.’

Hij moet de enige...