Lezen en koken

Wat de Hollandse diva in de opera is, is Rudolph van Veen in de keuken. Nuchter, zonder kapsones en even dienstbaar als vakkundig toont hij dagelijks zijn talenten op de kookzender 24Kitchen. En hij weigert zichzelf een topkok te noemen. Hij is een geboren docent en bovendien is hij altijd goedgemutst. Onvermijdelijk moest zijn programma De Makkelijke Maaltijd het tot boek brengen. Rudolph kookt. Hét basiskookboek voor iedereen is verzorgd en strak vormgegeven in een stijl die goed bij de inhoud past, ook nuchter en zonder kapsones. Het boek geeft een aardige verzameling van overwegend eenvoudige, smakelijke recepten waar de beginnende kok zich zonder vrees aan kan wagen. Al is zijn bouillabaisse zo versimpeld dat het geen bouillabaisse meer mag heten.

Alleen de ondertitel deugt niet, want een echt basiskookboek kun je het niet noemen. Tenminste als je vindt dat je in zo’n boek alle basale informatie moet kunnen vinden. Hoelang je boerenkool moet koken,...