Vrij Nederland februari 2018

Hoe we de vicieuze cirkel van aantoonbare nonsens van politici kunnen doorbreken

Roxane van Iperen
Het partijcongres van Forum voor Democratie in de RAI. 25-11-2017, Amsterdam. Foto Bram Petraeus/HH.

Meningen worden sterker wanneer ze telkens opnieuw bevestigd worden, feiten hebben daar nog maar weinig invloed op. We moeten de gevolgen van al die nonsens aantonen, dan zal er pas iets veranderen.

Donald Trump kan geen balans lezen en had tijdens de presidentiële campagne net zoveel intenties de wereld voor zijn achterban te verbeteren als Mark Rutte tijdens de formatie VVD-vrouwen op topposities wilde. Thierry Baudet, die erom bekend staat een spoor van racistische drollen achter te laten en weer in te trekken als onverhoeds verloren anale kralen, had in een hotel in Amsterdam een entre nous met een leider van Amerikaanse wit-nationalisten die er inktzwarte ideeën over rasgerelateerde intelligentieverschillen op nahoudt. Deze onthullingen, over Trump in het boek Fire and Fury van Michael Wolff en over Baudet op De Correspondent, zijn mooie voorbeelden van hoe de journalistiek, als controlerende macht, ons van relevante informatie voorziet.

Het probleem is alleen: die...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials