Groeten uit Rotterdam, thuisstad van Elfie Tromp, waar ze een toeristenbril opzet en met een kater wakker wordt. Nee, dat niet meer.

Ik heb een rugzak gepakt met een schone onderbroek en tandenborstel. Vandaag ben ik toerist in eigen stad. Rotterdam, mijn thuisstad, is een trekpleister aan het worden. Sinds we in 2010 door de New York Times als hotspot werden bestempeld, zie ik steeds vaker toeristen door de straten van mijn woonwijk dwalen. Ze kijken zoekend om zich heen, inschattend waar ze terecht zijn gekomen. Soms hebben we oogcontact. Ik ben het kwade vrouwtje in het raamkozijn. Wat hebben jullie hier nou te zoeken, denk ik geïrriteerd. Loop door, hier valt niks te zien. Ik herinner me de naïeve frisheid die ik vroeger zelf als backpacker had. Je hebt meer tijd om stil te staan bij details en je daardoor te laten raken. Ongekleurd door voorgeschiedenis kun je de wereld tot je nemen. Ik ben jaloers op die onbevangenheid. Zou ik dat zelf nog kunnen voelen in mijn stad? Of...