Een half jaar is Roger van Boxtel nu bezig als interim president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen. Zijn doel: de reiziger weer centraal stellen. Reden voor een gesprek met Micha Wertheim.

‘Toen ze mij vroegen, heb ik meteen aangegeven dat ik geen bonus hoef. Dat had ik binnenskamers kunnen houden, maar ik hechtte eraan om dat in de publiciteit te brengen. De NS is van de staat, dan dien je je als bestuurder bescheiden op te stellen. Het is ook een signaal van mij aan de reizigers en de medewerkers van de NS dat je van 430.000 euro prima kan rondkomen. Minder dus dan drie keer de Balkenendenorm.

Verder heb ik laten vastleggen dat ik in mijn hoedanigheid van bestuurder geen kinderen zal mishandelen of zelfs maar onzedelijk betasten. Bij mijn vorige baan (Van Boxtel verdiende als topman bij Menzis 391.000 euro + 27.888 euro als Eerste Kamerlid, red.) heb ik trouwens ook nooit kinderen mishandeld. Daar ben ik heel principieel in. Natuurlijk, als senator besliste ik over...