De betere familiestrip

Onlangs deed ik mee aan een debat over de graphic novel – ‘literaire strip’ – en of die de redding zou zijn voor het medium strip. Nu vind ik dat striptekenaars, uitgeverijen en stripjournalisten veel te veel bezig zijn met die graphic novel. Dat dat gaat ten koste van de reguliere strips voor de hele familie: er verschijnen nauwelijks nog goede familiestrips, althans in het Nederlandse taalgebied. Verschenen er maar meer goede familiestrips, zei ik, dan zouden die heus wel verkopen.

Ik zag mijn gelijk bewezen toen ik een praatje maakte met een Bruna-verkoper over het nieuwste album van Robbedoes en Kwabbernoot, Piccolo in veldgroen, dat onlangs in de Bruna Top Tien van best verkopende boeken stond. Dat had hij nog nooit eerder met een strip meegemaakt.

Het zou uitgevers aan het denken moeten zetten. Er wordt bijna alleen nog maar gemakzuchtige rotzooi op de markt gebracht, zoals Suske en Wiske en Nickelodeon-troep. Daar is altijd wel publiek voor, maar het...