We zijn de liefde voor paardenvlees kwijtgeraakt. Dat is doodzonde, want het is cultureel erfgoed, het is misschien wel het duurzaamste vlees dat je krijgen kunt en, niet onbelangrijk, het is verschrikkelijk lekker.

Bij Slagerij Ernste aan de Klarendalseweg in Arnhem krijgt iedereen een plakje worst. Of je nu acht of tachtig bent. Een van die oudere worstliefhebbers vertelt dat hij al in 1940 voor het eerst hier in de zaak kwam. Toen werd hij als kleine jongen door zijn ouders gestuurd. Dikke kans dat hij toen precies zo’n zelfde stukje worst kreeg. Aan het recept is namelijk niet veel veranderd, het is alleen iets minder zout dan toen.

Het worstenrecept stamt uit 1899, toen begonnen opa en oma Ernste vlak hierachter in de Julianastraat hun slagerij. In 1923 verhuisden ze naar de Klarendalseweg, naar dit pand uit 1875. In de stal achter de zaak zitten de originele ruiven nog aan de muur. De gemetselde rookkamer uit diezelfde tijd doet nog steeds als zodanig dienst. Net als...