28-09-2002
door Ab van Ieperen

Ramses Shaffy’s toneelcarrière eindigde toen hij het podium van de schouwburg na de pauze niet wist terug te vinden. Daarna werd hij een idool als zanger, filmster, feestbeest. Ab van Ieperen was eens Shaffy’s body double, probeerde hem te regisseren, en heeft warme herinneringen aan ‘de afvalstort bij het Weteringcircuit die Shaffy zijn huis noemde’. Bij de première van ‘Ramses’: herinneringen aan een groot acteur.

Ik was de tepel van Ramses Shaffy, weinigen kunnen me dat nazeggen. In het grachtenpand waar ik woonde werd in het achterhuis een film gedraaid: Wim Verstappens Liefdesbekentenissen met Shaffy als schrijver die weifelend tussen twee vriendinnen – Kitty Courbois en Shireen Strooker – intussen iedereen in zijn bed toeliet die langs wilde komen. Elke morgen werd ik wakker door lampen die in mijn raam schenen, maar als ik nieuwsgierig naar de overkant gluurde werd er meestal niet gefilmd. Dan had de assistent die de acteur naar de set...