De film ‘Radio Kobani’ laat redacteur Harm Ede Botje maar niet los. Waarom zag hij geen enkele Westerse hulpverlener in de verwoeste Syrische stad? Hij ging op bezoek bij filmmaker Reber Dosky, en zocht het uit.

De film Radio Kobani zag ik op een druilerige zaterdagmiddag in Amsterdam-West, tijdens het IDFA-documentairefestival. Het was het laatste weekeinde van het festival, de film had vlak daarvoor de Dutch Doc Award gekregen en de zaal van Podium Mozaïek zat dan ook bomvol. Na afloop, zo was de afspraak, zou ik filmmaker Reber Dosky interviewen. Van een IDFA-medewerker kreeg ik een linkje naar de film, zodat ik me kon voorbereiden op het gesprek. Het waren de weken waarin Vrij Nederland als weekblad veranderde in een maandblad en we het op de redactie heel druk hadden; te druk om de film te bekijken. En dus nam ik op die zaterdagmiddag, net als de rest van het publiek, vol verwachting plaats in de bioscoop.

De film

Radio Kobani bleek een rollercoaster. Dosky neemt je...