De psychiatrie is er voor zieken, niet voor mensen die ‘lijden aan het leven’, zegt hoogleraar René Kahn. In zijn boek In de spreekkamer van de psychiater vervolgt hij zijn pleidooi voor de ‘nieuwe psychiatrie’, weg van de psychoanalyse.

Het verwijt dat hij een te optimistische psychiater zou zijn, ach, daar ligt René Kahn niet van wakker. ‘Dat achtervolgt mij al jaren. Allereerst omdat ik een optimistisch mens ben. Maar misschien is het ook wel de kern van wat ik wil overbrengen. Ik vind dat er onder vakbroeders vaak ten onrechte een soort pessimisme wordt uitgestraald: “Ach, we kunnen niet zoveel.” Ja, en dat komt soms ook heel goed uit, want als de patiënt niet beter wordt, kun je altijd nog zeggen: tja, dat had ik al gezegd…

Ik denk dat er onvoldoende beseft wordt waar de psychiatrie vandaag de dag staat. Gisteren was ik in Italië voor een congres. In de auto onderweg naar het vliegveld had ik een telefonische conferentie met topwetenschappers die onderzoeken...