De Onderstroom

Een initiatief van Progressief café
Shape Created with Sketch.

De Onderstroom

Nederland snakt naar progressieve antwoorden om grote maatschappelijke vraagstukken het hoofd te bieden. Antwoorden zijn er genoeg, maar de vertaling naar de praktijk blijft vaak uit. Daarom lanceert Progressief Café, een groep jonge denkers, De Onderstroom, een journalistiek platform dat ideeën uit de progressieve onderstroom van de samenleving vertaalt naar beleid en praktijk.

De artikelen en podcasts van De Onderstroom verschijnen op deze verzamelpagina – in aanloop naar het evenement Kraak de crisis op 6 december in Pakhuis de Zwijger. Je kunt daarvoor je hier aanmelden.

Introductie: Op naar actie

Introductie: Op naar actie

Er verschijnen aan de lopende band boeken met progressieve oplossingen voor de grote uitdagingen van onze tijd. Talloze wetenschappers hebben een verhaal over hoe het anders kan. En er zijn zat praktijkdeskundigen die geconfronteerd met hun realiteit, beseffen wat er te doen staat. Maar deze ideeën vinden nog onvoldoende hun weg naar de politiek. In deze introductie leggen initiatiefnemer en hoofdredacteur Kiza Magendane en redacteur Ruben Stift uit wat ze daaraan willen doen.

Voor mijn buurt is het te laat. Ahmed Abdillahi over zijn wijk die gesloopt wordt

Voor mijn buurt is het te laat. Ahmed Abdillahi over zijn wijk die gesloopt wordt

De Tweebosbuurt in Rotterdam wordt gesloopt. Postbezorger Ahmed Abdillahi ziet zijn voormalige wijk tegen de vlakte gaan en kan geen andere conclusie trekken dan dat de sloop symbool staat voor grotere, landelijke problemen. Koen Bruning tekende zijn verhaal op.

De Onderstroom-podcast

In de eerste aflevering van de podcast De Onderstroom praten Kiza Magendane en redacteur Koen Bruning je bij over het belang van pluralistisch populisme binnen Progressief Nederland, en hoe De Onderstroom wil bijdragen aan de omkering van de bestaande orde om economische welvaart eerlijk te verdelen. Te beginnen met de wooncrisis.

In deze aflevering legt onderzoeker Catelijne Akkermans het mensbeeld achter het huidige dakloosheidsbeleid uit, hoe we anders kunnen meten, anders moeten bouwen en anders met mensen om moeten gaan voor betere volkshuisvesting.

De wooncrisis komt niet door een tekort aan stenen, maar een teveel aan geld

De wooncrisis komt niet door een tekort aan stenen, maar een teveel aan geld

Er is geen sprake van een woningencrisis. Althans, niet in de zin van een nieuw, plotseling tekort aan woningen. We moeten deze crisis zien voor wat het wél is om eruit te kunnen komen, stelt journalist Hans de Geus. Het is een kwestie van geld en ongelijkheid. ‘Zonder dat we er acht op sloegen, is er vermogenskloof ontstaan waarbij vastgoed vooral een werktuig is.’

Waarom de huidige cijfers over dak- en thuisloosheid niet stroken met de werkelijkheid

Waarom de huidige cijfers over dak- en thuisloosheid niet stroken met de werkelijkheid

Het CBS concludeerde dat de jarenlange stijging van het aantal dak- en thuislozen in 2021 tot stilstand is gekomen. Maar deze cijfers bieden een beperkte blik op dak- en thuisloosheid, stelt onderzoekster Catelijne Akkermans, waardoor hele groepen buiten de boot vallen.

Maak hogescholen en universiteiten verantwoordelijk voor studentenhuisvesting

Maak hogescholen en universiteiten verantwoordelijk voor studentenhuisvesting

De woningcrisis raakt de zwaksten in de samenleving het hardst: de groepen die niet goed voor zichzelf op kunnen komen in het belangenveld dat rond de besluitvorming zoemt. Daklozen, statushouder, ouderen, maar ook studenten. Voorzitster van de Landelijke Studentenvakbond Ama Boahene heeft een oplossing: campussen.

Zin om te luisteren?

Hans de Geus vertelt in deze podcast over hoe een radicale aanpak van de vermogensongelijkheid de wooncrisis kan oplossen. Van erfvermogens tot overdrachtsbelastingen. Alles moet bespreekbaar zijn.

Van wie is Nederland? In deze aflevering praten we met stadsgeograaf en journalist Floor Miliwkoski over het mensbeeld en de misvattingen achter de ruimtelijke inrichting van Nederland.

Evenement: Kraak de crisis

Op het online evenement op 6 december komt alles samen. Dan worden conclusies getrokken en ideeën gesynthetiseerd. Verschillende progressieve krachten zullen zich verbinden en elkaar versterken. Op die manier wil Progressief Café een nieuw hoofdstuk aan de discussie over de woningcrisis toevoegen. Met onder andere beurscommentator Hans de Geus, Kamerlid Sandra Beckerman, hoofdeconoom van ING Marieke Blom en Het Woonprotest.