Lezen en koken

De Britse restauranteigenaar Russell Norman, die het boek Polpo vernoemde naar zijn Venetiaanse bacaró in Soho, runt in Londen ook nog een traditioneel Joods restaurant en een Amerikaanse speakeasy. Zijn belachelijk succesvolle formule: het ziet er allemaal ruig, authentiek en onafgewerkt uit, maar overal is héél erg goed over nagedacht. Het resultaat is ook in boekvorm onweerstaanbaar. Polpo ziet er uit als een antiek toverboek met magische spreuken en het nodigt onmiddellijk uit tot vasthouden en besnuffelen door prachtige foto’s op mat papier. Bovenal wilde ik alles, álles uit dit boek koken, het liefst tegelijkertijd, en wel meteen. En dan met het vliegtuig naar Venetië. Sardelle in saor staan erin, de typische verslavend zoetzure sardines met pijnboompitten en rozijnen, en paprika’s met witte ansjovis, gepaneerde ossentong met balsamico en roodlof, gefrituurde gevulde olijven. Om te huilen zo heerlijk is de baccalá mantecato – klipvis (bakkeljauw)...