De Politieke Integriteits-Index

Hoe VVD'ers zichzelf in de nesten werken

Bart de Koning
Rutte omhelst de zojuist afgetreden minister Ard van der Steur. Foto: Bart Maat/ANP

De VVD heeft de meeste bestuurders en maakt dus ook de meeste uitglijders. Maar schuldbewust tonen VVD’ers zich zelden. Ze blijven vechten.

Vrij Nederland publiceert voor de vijfde keer de Politieke Integriteits Index, het jaarlijkse overzicht van affaires en rellen in de Nederlandse politiek. Wat kunnen we leren uit een kleine vijfhonderd affaires?

De VVD heeft verreweg de meeste integriteitsproblemen: 107 sinds 1980. CDA en PvdA zitten daar met 83 en 70 zaken ruim achter. Alle lokale partijen (en afsplitsingen) scoorden samen 116 affaires. Edith Schippers lanceerde in maart 2015 de theorie dat er ‘krachten’ aan het werk waren om haar VVD in het zicht van de Statenverkiezingen te beschadigen door affaires op te rakelen. Het jaar daarvoor was vlak voor de verkiezingen de bonnetjesaffaire ook al opgedoken.

Het is een leuk bedachte complottheorie, maar de werkelijkheid is aardser. VVD’ers werken vooral zichzelf in de nesten. De VVD is de grootste partij en heeft met de...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie