De Politieke Integriteits-Index

De grootste zonden in de polderpolitiek

Bart de Koning
Raadslid Mark Meijer stal op Pinkpop twee zitzakken en flessen rosé en mixdrank

Drank, vechtpartijen, seks, vastgoed, onverenigbare functies, misbruik en manipulatie van informatie: een bloemlezing van struikelblokken.

Vrij Nederland publiceert voor de vijfde keer de Politieke Integriteits-Index, het jaarlijkse overzicht van affaires en rellen in de Nederlandse politiek. Wat kunnen we leren uit een kleine vijfhonderd affaires?

Misdragingen in de vrije tijd

‘Misdragingen in de vrije tijd’ zijn het grootste struikelblok in de Nederlandse politiek. Van de 552 affaires sinds 1980 in onze database gaan er maar liefst 121 over gedrag in de vrije tijd. Drank, vechtpartijen en seks zijn de klassieke risico’s, naast privéproblemen met vastgoed en bouwvergunningen. Dat was al zo in de jaren tachtig toen de CDA-burgemeesters Bert Smallenbroek en Sytze Faber in 1988 op weg naar een bordeel in Zwolle dronken in een vechtpartij belandden. CDA’er Mark Meijer stapte in juni op als raadslid in Kerkrade omdat hij op Pinkpop twee zitzakken, vier flessen rosé en...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials