In mijn studententijd zat ik in de oprichtingsredactie van een blad. Het heet Absint en het bestaat nog steeds. Ik weet niet meer precies hoe het kwam maar een columnist van het eerste uur was Atte Jongstra, die voor elk nummer een citaat van een schrijver uitzocht dat verband hield met een thema. De eerste paar afleveringen was het thema ‘Schrijver en worst’, en leerden de lezers van Absint welke schrijvers zich zoal over worst hadden uitgelaten, maar de thema’s werden al snel diverser, en in het komende nummer van Absint leren we dus als het goed is iets over ‘Schrijver en God bewaar me’.

Maar dit is geen artikel over mijn werkzaamheden bij een studentenblad, maar over de Poëziepodcast, en het moge duidelijk zijn dat ik deze maand schrijver, essayist en worstkenner Atte Jongstra te gast heb.

Als eerste bespreken we, maar let goed op want het is zo voorbij, een gedicht van Herman Gorter. Het is een tweeregelig vers uit zijn legendarische bundel Verzen uit 1890, waar...