Plaats delict: social media

Harry Lensink& Gerard Janssen
Politiecomputers grazen Twitter en Facebook af op zoek naar bewijs, dreigementen en naderend onheil. Mag dat zomaar?

De start van de Nuclear Security Sum­mit (NSS) is ronduit spectaculair. Nederland kijkt live mee hoe de Marine One van president Obama op maandag 24 maart om 09:28 uur landt in Amsterdam en hoe de hoge gast anderhalf uur later met een ‘welkom Barack’ officieel wordt ontvangen door premier Rutte in het Rijks­museum.

Dertig kilometer verderop zitten op dat moment ruim twintig jonge mensen gebogen over hun laptops. Studenten, promovendi, postdocs en jonge medewerkers van startups met namen als BIGEar, hebben zich ingeschreven voor een zogeheten ‘hackathon’ van de Utrecht Data School.

Geconcentreerd zoeken ze naar interessante berichten over de NSS-top op social media. Hoe zal de wereld – en vooral Nederland – online reageren op de komst van de wereldleiders? Op de afgesloten snelwegen? Op de aanwezigheid van honderden politiemensen en militairen?...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials