Tijd van leven

Hadden uw ouders voldoende tijd voor u?

‘Mijn vader had te weinig tijd voor mij, hij was een zakenman en daardoor veel op reis. Mijn moeder had te veel tijd – ik was bovendien enig kind en alles werd door haar rondom mij geprogrammeerd. Naarmate ik ouder werd, voelde dat wel als een druk en als een verantwoordelijkheid, maar haar intentie was goed.’

Heeft u zelf genoeg tijd voor uw kinderen gehad?

‘Mijn vrouw en ik hebben altijd heel arbeidsintensieve banen gehad – nog steeds. Ik ging vroeger voor de VPRO veel op reportage en op een gegeven moment ben ik, toen de techniek dat mogelijk maakte, thuis gaan monteren – voor de serie Belevenissen soms tot diep in de nacht. Zo kon ik toch de volgende ochtend samen met de kinderen ontbijten. Ik herinner me niet dat mijn kinderen klaagden dat ik te weinig thuis was; ze vonden het spannend om te zien hoe je een film monteert en ze mochten vaak mee naar de televisiestudio’s.’

Bent u een man van de tijd?

‘Ik heb een heel goed...