Partnerblog
De VN partnerblog is de branded content van Vrij Nederland. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van Vrij Nederland
Partnerblog

GONZO

Gonzo is een ode aan de journalistiek, in al z’n verschijningsvormen. Opzienbarend, onthullend, prijswinnend of mislukt; de enige vereiste is dat het een goed verhaal is.

Gepresenteerd door Merel Westrik en Frans Lomans

Dit is GONZO. De podcast waarin journalist en presentator Merel Westrik samen met oud-Panorama hoofdredacteur Frans Lomans praat met journalisten over dat ene verhaal in hun carrière dat hun altijd zal bijblijven. Waarom kiezen ze van ál hun verhalen juist déze? Hoe zijn ze te werk gegaan? Zijn ze tegengewerkt? Geholpen? Hoe vaak denken ze er nog aan terug? En wat was de impact van hun verhaal?

Gonzo is vanaf 9 februari wekelijks te beluisteren via de reguliere podcastplatforms.

Dit zijn de eerste gasten:

Jan Meeus – ‘Getuige Bram Zeegers weigerde nieuw leven’ (NRC, 24 oktober 2007)

Ex-advocaat Bram Zeegers is een belangrijke getuige in het proces tegen Willem Holleeder en overlijdt vlak na zijn verklaringen onder verdachte omstandigheden. Jan Meeus heeft in de jaren ervoor een band met Zeegers opgebouwd en krijgt daardoor gevoelige informatie uit eerste hand over de rechtszaak die iedereen op dat moment bezighoudt.

Hiske Versprille – ‘Biefstukkoning serveert paard’ (Het Parool, 2013)

Op 14 februari 2013 onthult restaurantrecensent Hiske Versprille dat Steakhouse Piet de Leeuw, een begrip in de hoofdstad, al 63 jaar lang stiekem paardenbiefstuk serveert in plaats van rundvlees. Een scoop die gehaald werd op de fiets, waarin een Nijntje blik een hoofdrol speelt en waar een opmerkelijk happy end aan zit.

Bas Haan – ‘Justitie hield cruciaal bewijs achter in Schiedammer Parkmoord’ (Netwerk, 2005)

Hij kan het bijna niet geloven. Journalist Bas Haan stuit op een bizar verhaal: een medewerker van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) geeft al lange tijd aan vakgenoten een cursus over DNA-onderzoek. Hierin vertelt hij dat het DNA dat is gevonden op het moordwapen in de Schiedammer Parkmoord van een onbekende man is. En zeker niet van Cees B., de man die voor de moord veroordeeld werd. Justitie hield dit cruciale bewijs doelbewust achter. Een gesprek over vertrouwen, moedwillig liegen en de angst om fouten toe te geven.

Peter Rensen – ‘Een partij van fascisten, criminelen en tuig’ (Nieuwe Revu, 1994)

Het lukte Peter Rensen om vier maanden lang undercover te gaan tussen de Centrumdemocraten. Hij huurde een kamertje in de straat van het partijkantoor en voegde zich tussen de skinheads, antisemieten en oud-SS’ers die zich bij de partij hadden aangesloten. In het geheim noteerde hij alle gesprekken, plannen en intriges. Peter krijgt nog steeds buikpijn als hij terugdenkt aan de racistische dingen die hij moest aanhoren.

Jossine Modderman – ‘Exclusief: een uniek gesprek met Heineken’ (Nieuwe Revu, 1987)

Hij is vrijwel onbenaderbaar en leeft afgeschermd. Biermagnaat Freddy Heineken is in de jaren na zijn ontvoering (1983) de meest gewilde interview-gast in Nederland. Maar iedereen die hem benadert, wordt afgewezen. Als jonge twintiger en beginnend journalist lukt het Jossine Modderman om Heineken te interviewen. Er ontstaat zelfs een vriendschap tussen de twee. Ze zou er een boek over kunnen schrijven. Maar dat wil ze niet.

Joep Dohmen – ‘Flink bidden, dan had je minder last’ (NRC Handelsblad, 2010)

Gelauwerd onderzoeksjournalist Joep Dohmen vertelt over zijn onderzoek naar misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland. Een lang, gedegen en emotioneel onderzoek dat hij samen doet met Robert Chesal van de Wereldomroep. Honderden slachtoffers van het ‘grondpersoneel van de lieve Heer’ kregen door hun verhalen erkenning en een stem. Maar dat proces bracht ook veel teweeg bij Joep zelf.

Jeroen van Bergeijk – ‘Nóg meer bijlenen? Natuurlijk, mevrouw’ (de Volkskrant, 2020)

Journalist Jeroen van Bergeijk staat bekend om zijn undercoveracties als werknemer aan de onderkant van de arbeidsmarkt. In dit verhaal ging hij een maand lang undercover bij de klantenservice van Wehkamp in Zwolle. Aan het harde werk kan hij wel wennen. Maar niet aan de wanhopige klanten, die lening op lening stapelen om ‘gespreid te betalen’. Tegen 14 procent rente. Het verhaal van Jeroen blijft niet onopgemerkt: de minister verlaagt de maximale rente op zogenoemde flitskredieten. Een journalistiek succes! Maar naderhand worstelt Jeroen met de vraag of hij undercoverjournalistiek nog wel moreel juist vindt.

John Schoorl – ‘De godfather van de literaire journalistiek: Gay Talese’ (de Volkskrant, 2016)

Er is één dag uit zijn carrière die hij nooit zal vergeten: op 6 april 2016 ging prijswinnend verslaggever John Schoorl op pad met zíjn journalistieke held: Gay Talese. Een toen 84-jarige journalist uit New York die nog altijd speurde naar mooie verhalen. John viel met zijn neus in de boter, want op die bewuste dag in april stond Talese vól in de schijnwerpers vanwege zijn spectaculaire stuk in The New Yorker over een voyeuristische moteleigenaar in Colorado. John kan zijn geluk niet op en dompelt zich onder in de wereld van Gay Talese.


Merel Westrik
ging na de School voor Journalistiek naar AT5. Daar was ze verslaggever, eindredacteur en nieuwslezer. Daarna presenteerde ze jarenlang het ochtendprogramma Vandaag de Dag op NPO1. In 2014 stapte ze over naar RTL, waar ze ruim 5 jaar het RTL Nieuws presenteerde. Haar laatste avontuur was de overstap naar NET5, waar ze de talkshow Ladies Night maakte en het programma Baby in het Buitenland.

Frans Lomans begon zijn loopbaan als verslaggever bij het Brabants Dagblad en stapte over naar Nieuwe Revu. Hij schreef er over sport, seks en muziek. Hierna werd hij hoofdredacteur van Sportweek, Panorama en Nieuwe Revu. Frans heeft voor de podcast Gonzo zijn pensioen afgebroken.

Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan