Voedselschandalen leiden steeds vaker tot een paniekerige hype, gevoed door sociale media, aangewakkerd door ngo’s en versterkt door het wantrouwen in keuringsdiensten die steken laten vallen. Is de paniek over ons voedsel terecht?

Brood met asbest, garnalen met voldoende gif om een rat te doden, brood met mensenhaar, verboden groeihormonen in vleeswaren, besmette mosselen en – terug van weggeweest – paard in het rund. De afgelopen maanden doken er allerlei zaken op in ons eten die er niet in horen.

En dat terwijl we nog aan het bijkomen zijn van 2013, met paard in gehaktballetjes van Ikea, in de lasagne van Albert Heijn en in de chili con carne van Iglo. De grappen over deze horsegate waren niet van de lucht (‘Paard, het meest veelzijdige stukje rund’), maar ook de verontwaardiging was groot. Hoe is het mogelijk dat er zo makkelijk gefraudeerd kan worden met ons eten?

Voedsel dat door anderen is verbouwd, hebben we altijd gewantrouwd en vlees is altijd een notoire...