De mooiste vraag die een ouder stelde in de rubriek ‘Opgevoed’ van NRC was ‘Hoe maak ik een levensgenieter van mijn kind?’ Zij en haar man, ouders van een kind van drie en een baby van negen maanden, stonden heel bewust in het leven, schreef ze. Ze namen heel serieus wat er gegeten werd, wat er gekocht werd, of het gezond was, en milieuvriendelijk.

Ze wilden alles in de opvoeding zo goed mogelijk doen, en stonden daardoor een beetje zorgelijk en kritisch in het leven. ‘Ik kijk altijd met zo veel bewondering naar anderen, die maar meteen op alles spontaan en blij kunnen reageren. Dat zou ik zelf ook wel willen, wat lichter leven. Ik zou willen dat ik niet constant een stemmetje in mijn hoofd had dat mij toespreekt.’

Haar vraag: ‘Hoe voorkomen we dat we onze zorgelijkheid doorgeven aan onze kinderen?’ Ze schreef: ‘Mijn dochter is de vrolijkheid en spontaniteit zelve, ik geniet daar zó van. Ik zou zó graag willen dat ze zo positief in het leven blijft staan. Maar...