Vrij Nederland januari 2018

Ophef kraakt je kop en gaat nooit meer weg

Sander Donkers

Sander Donkers benijdt de nieuwsmijders. Voor hen geen Trump, geen piemel/Maan, geen Ophef. Maar Ophef laat zich niet zomaar buiten sluiten.

De nieuwsmijders, hoe zou het daarmee gaan? Ongeveer een jaar geleden, in de apocalyptische dagen na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump, verschenen er stukken in de krant over mensen die uit zelfbescherming hun mediaconsumptie aan banden hadden gelegd. Omdat het allemaal te naar was, en te veel. Omdat ze beseften dat de boel toch net zo hysterisch door zou kachelen, of zij zich nou op de hoogte hadden gesteld van alle ins en outs of niet.

Even wáren ze het nieuws, dat ze zelf dus meden. Maar het nieuws moest door, wat niet onlogisch is voor nieuws, en van de mijders hoorde je weinig meer, wat niet onlogisch is voor mijders. Toch denk ik vaker aan ze dan me lief is, en altijd zie ik dan zorgeloze types voor me die in hun vrije tijd zachtjes voor zich uit neuriënd een mandje bramen plukken of een antiek kastje in de lak zetten, in...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials