Media

Nederlandse media hebben er nog nauwelijks over bericht, elders is al druk gepubliceerd over de Facebookpagina ‘The Uprising of Women in the Arab World’. Sinds de oprichting begin oktober hebben de initiatiefneemsters meer dan 75.000 likes binnengehaald. En dat aantal groeit met de dag. Op de betreffende pagina staan foto’s van vrouwen (en enkele mannen) uit Arabische landen die een zelfgeschreven tekst in de hand houden. Daarop vermelden ze waarom ze zich achter het initiatief scharen. ‘Omdat ik de wet verwerp die het goedkeurde dat ik als kind werd verkracht onder het mom van een huwelijk.’ ‘Omdat ik wil dat de maatschappij me ziet als vrouw, en niet als dochter, echtgenote, moeder.’ ‘Omdat ik niet begrijp waarom vrouwen de schuld krijgen als ze een meisje baren.’

Veel van de vrouwen poseren ongesluierd. Al snel bleek dat dit niet zonder risico is. Een van hen, Dana Bakdounis, had een identiteitsbewijs getoond met daarop een pasfoto van haar ingepakte...