Lezen en koken

In De Dikke Van Dam wordt Ons Kookboek aangeprezen als ‘misschien wel het aardigste’ Nederlandse basiskookboek. Ons Kookboek? In Nederland is het nauwelijks bekend, maar in België des te meer. Sinds het in 1927 verscheen als Ons Kookboekje van de Belgischen Boerinnenbond is het vele malen herzien en herdrukt. Er zijn inmiddels meer dan drie miljoen exemplaren van verkocht. Dit jaar is het drastisch vernieuwd. De indeling, de selectie van recepten en de vormgeving zijn op de schop gegaan. In een half jaar tijd beleeft het al weer zijn vierde druk. Ons Kookboek weegt 2,6 kilo en bevat meer dan 1800 recepten. Daar kan onze Wannée niet tegenop.

De collectie recepten is het sterke punt, het scala loopt van eenvoudige eenpansmaaltijden tot hoogtepunten van de fijne keuken, van Belgische streekgerechten tot bereidingen van ver over de grens. De informatie over producten en kooktechnieken is daarbij wat achtergebleven. Inhoudelijk is er niets mis mee, maar de...