nieuwe columnist

Leuk nieuws! Nicolaas Veul gaat ook als columnist aan de slag bij Vrij Nederland. Benieuwd? Meld je dan aan voor een van onze nieuwsbrieven, zo weet je zeker dat je niets mist.


Dit verhaal is ook te beluisteren.

Het kozijn staat vol met orchideeën, een dromenvanger hangt voor het raam alsof-ie de boze buurt buiten moet houden. De woning en de meubels zijn oud, maar de vele kleden, tekeningen en foto’s aan de wand maken het gezellig. Een glas wodka staat op tafel. Lippenstift op het glas verraadt de gulzigheid waarmee gedronken is. Het is 10 uur in de ochtend. ‘Wel nog vroeg voor een wodka,’ zeg ik met een lach tegen Elma, terwijl ik mijn jas uitdoe. Ik heb geleerd dat het bij thuisbezoekjes goed is om te benoemen wat je opvalt, maar er niet over te oordelen.

‘Kan mij het nou schelen, schat,’ zegt Elma met een royale lach. ‘Ik had het koud en was een beetje zenuwachtig.’ Dan maakt ze een draai: ‘Ik ben ik. Ik ben Elma.’ Ze stelt het als...