Als je gaat schrijven, probeer je dan zo licht mogelijk te kleden.

Natuurlijk heb ik schrijftips voor beginnende auteurtjes. Ik ben godverdomme al 32 jaar de beste schrijver uit het Neder­lands­talige gebied, als ik al geen schrijftips zou hebben, dan had ik me beter al lang geleden gaan ophangen. Vooraleerst wil ik wel benadrukken dat mijn schrijftips nagenoeg de enige van tel zijn. Vele andere schrijvers, alsmede professoren, recensenten en cursusleiders strooien schrijftips rond alsof het pepernoten zijn, maar tjonge, wat zit daar een hoop bullshit bij.

Illustratie: ZenkOne
Illustratie: ZenkOne

Zo is er Arnon Grunberg, die eens, toen hij na anderhalf glas fluitjeswijn zo dronken als een tor was, als schrijftip medegaf: ‘Begin je roman met je thema, werk het uit via je stilistiek, en eindig met een semantische benadering.’ Vervolgens ging hij van z’n stokje en kwam hij pas de volgende dag weer bij, in een achterbuurt in Buenos Aires, met een komkommer in z’n reet. Ik bedoel, je moet je...