Tijd van leven

Hadden uw ouders genoeg tijd voor u?

‘Ik heb een heel fijne jeugd gehad, mijn ouders waren heel betrokken bij wat ik deed – betrokken in de zin van steunend, niet beperkend. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik mijn eigen lijn kon uitstippelen, mijn eigen wereld kon ontdekken en de dingen kon gaan doen die ik belangrijk vond, ik werd daarin echt gestimuleerd. Je zou het “onzichtbaar aanwezig” kunnen noemen: het is niet zo dat ze overal bij waren bij wat ik deed, maar op de achtergrond waren ze er altijd en ik kon op ze terugvallen als dat nodig was.’

Wat was uw beste tijd?

‘Ik heb altijd al journalist willen worden. Het eerste stukje dat ik ooit schreef – ik was achttien – was voor de Waarheid. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de Waarheid totaal niet kende en ik had ook helemaal niets met de communistische partij, maar het feit alleen al dat ik werd gevraagd en dat mijn allereerste journalistieke stukje gepubliceerd werd, maakte me zo trots. Sindsdien leef ik in een...