Geen vak, maar een roeping

Afgelopen zaterdag werd journaliste Anna Politkovskaja in Moskou vermoord. Een gerichte actie: in haar reportages stelde ze de oorlog in Tsjetsjenië aan de kaak, ze had felle kritiek op Poetin en werd al meermalen met de dood bedreigd. Oud-Rusland-correspondente en slaviste Hella Rottenberg herinnert haar zich: een vrouw met een zachte stem en een indringende boodschap.

Aanvankelijk zag ik Anna Politkovskaja over het hoofd. Ik had een struise Russin verwacht, die alleen al door haar fysieke uiterlijk haar omgeving imponeerde. Maar te midden van de massa mensen die was afgekomen op de opening van een fototentoonstelling over Tsjetsjenië in het Verzetsmuseum in Amsterdam, viel Politkovskaja niet meteen op. Ik herinner me hoe verbaasd ik was dat ze een kleine, frêle vrouw bleek te zijn, die je door hard ‘boe!’ te roepen omver kon blazen.
Ze sprak zacht, ik moest ingespannen luisteren om haar te verstaan en haar woorden te kunnen vertalen. Het was...