24/7 winkelen op internet – handig voor mensen met veel zelfbeheersing. De rest valt ten prooi aan de zeven hoofdzonden. Zo ook Vera Mulder.

Volmaakte jurk op de website van de H&M. Maat is goed, kleur is goed, kost maar vijf (!) euro. Doorklikken naar de kassa. Vijf euro verzendkosten. ‘Die is gek,’ brom ik tegen de laptop. ‘Een beetje vijf euro verzendkosten betalen voor een jurk van vijf euro.’

Dus ik bestel nog twee jurken, een colbert, een paar oorbellen, een dekbedovertrek en een badmat. Vijf euro verzendkosten voor ál die spullen. Dat is toch geen geld?

De tering en de nering, die ken ik. Daarom neem ik uit zelfbescherming mijn pinpas niet mee op stap als ik vermoed dat ik dronken ga worden, leef ik thuis onder ellendig trage spaarlampen en probeer ik altijd tijdens topdrukte naar de Jumbo te gaan – vierde in de rij, dan zijn uw boodschappen gratis. Zet me echter achter een digitaal winkelwagentje en alle logica verlaat mijn denken.

Online winkelen zou het...