In het basisjaar van het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs – de latere Rietveld Academie – zaten in 1960 vijf aanstormende kunstenaars die alle vijf op hun eigen manier de wereld zouden veroveren.

‘Ik was straatarm en woog 47 kilo, ik leefde op gevulde koeken en pennywafels die de conciërge verkocht.’ Wim Schippers (‘die T. heb ik er later pas tussen gezet’) moest van zijn vader het onderwijs in, maar hij ging in Amsterdam studeren aan de Kunstnijverheidsschool. ‘Ik kan me niet herinneren dat mijn vader, een keurige godvrezende accountant bij chocoladefabriek Van Houten, ooit een cent heeft meebetaald.’ Wim zou kunstenaar worden, dat wist hij zeker. ‘Ik had niet voor niets een doos krijtjes gewonnen bij een tekenwedstrijd van de winkeliersvereniging in Bussum.’

In het basisjaar van het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs – de latere Rietveld Academie – zaten meer talentvolle jongens uit het Gooi die de kunst in wilden. Jan des Bouvrie (1942),...