Deftige gepensioneerden, middelbare homo’s en jonge meisjes vormen zijn publiek: de ster van de flamboyante Sven Ratzke blijft rijzen, maar hij blijft ongrijpbaar. Elfie Tromp cirkelde een paar maanden om hem heen. Wie is deze mysterieuze cabaretzanger?

Boekenbal 2016. Ik sta backstage met vlekken in mijn nek omdat ik zo voor de Nederlandse intelligentsia moet voordragen en zingen. Ik zoek een plek om even naar de muur te staren. In kleedkamer 1 hoor ik het getik van naaldhakken. Dan het langdurig gesis van een bus haarlak.

Faaaabulous!’ Ik herken de zangerige stem van Hoax Lebeau, visagist, drag artist en een oud-studiegenoot van de toneelacademie. Ik gluur om het hoekje en zie daar, hoog op Jan Jansen plateaulaarzen, de opmerkelijke Sven Ratzke. Met zijn Hollandse lichaamsbouw en getoupeerde haar reikt hij bijna tot het plafond. Hij moet een beetje bukken om zijn make-up in de spiegel te bekijken. Als hij me spot, draait hij zich om en maakt zijn ogen groot.

Well...