Tijd van leven

Hadden uw ouders genoeg tijd voor u?

‘Mijn vader was een soort broerachtig iemand, van hem heb ik dat anarchistische, hij zei vaak: “Ach man, ga toch niet naar school, ga toch met mij mee.” Hij had kantoor aan huis – hij was architect – en dan gingen we met andere tekenaars op zijn scooter rondracen. En ik logeerde vaak bij mijn opa en oma in Bergen en in Zeeland. Mijn opa had een snoepjesfabriek dus beter kon je het niet hebben. Iedereen had tijd voor me.’

Hoeveel tijd kost het maken van jullie nieuwe show?

‘Daar is heel weinig tijd voor en dat is spannend en doodeng, alleen moet de meter niet doorslaan naar doodeng. Maar zo hebben we als Jiskefet altijd gewerkt. Genoeg tijd hebben is ook niet goed, dan kun je er te lang over nadenken. Ik speel soms in films waar eindeloos aan scripts wordt geschaafd, dan krijg ik op een gegeven moment de tiende of twaalfde versie. Dan denk ik: ja, het is allemaal zo bedacht en gestructureerd dat er geen bal meer aan is, je ziet...