Op 4 augustus ontving de Mensendokter de volgende e-mail: ‘Beste Arnon Grunberg, Ik zou graag een afspraak maken voor een sessie met de menschendokter. Ik heb mijn man gebeten. Zelf vond ik het fijn maar hij vond het te hard. Nu heb ik een hond. Zou het kunnen dat ik op mijn hond ga lijken? Of dat ik mij, bij gebrek aan beter gezelschap, steeds meer met mijn hond identificeer?

De opmerking van mijn overleden schoonmoeder blijft maar door mijn hoofd spoken: “The more I know people, the better I like my dog.” Kan de mensendokter hiermee uit de voeten? De afspraak zou kunnen plaatsvinden onder de kastanjeboom op de verdroogde speelweide van het De Mirandabad. Bij voorkeur in de ochtend rond half elf doordeweeks. Het dragen van badkleding is niet noodzakelijk.

Hartelijke groet, Petra Ravensburg.’

Petra Ravensburg is een pseudoniem. Enkele dagen nadat een intense therapeutische sessie met haar had plaatsgevonden, schreef zij: ‘Ik heb erover nagedacht, helaas heb ik toch een laffe...