Tijd van leven

Wat is voor u tijdelijk?

‘Ik heb veel verschillende fasen in mijn leven doorgemaakt: met dingen die goed gingen en met tegenslagen. Dus als ik één ding besef, dan is het dat alles waar je in zit weer kan veranderen. Je kunt beter genieten van wat op dat moment goed gaat. Een half jaar nadat mijn tweede kind geboren werd, kreeg mijn vrouw borstkanker en overleed later. Terwijl ik op dat moment nog geen enkele noemenswaardige tegenslag in mijn leven had gekend.’

Waar heeft u te weinig tijd voor?

‘Na mijn sabbatical in 2002 heb ik besloten: practice what you preach. Ik ben optimaal gebruik gaan maken van de mogelijkheden die internet biedt. Dat betekent dat ik me min of meer onafhankelijk van tijd en plaats heb gemaakt. Dus ik heb geen kantoor meer, ik heb geen personeel meer, eigenlijk alles loopt vanuit mijn computer. Dat betekent ook dat ik de baas ben over mijn eigen tijd. Dankzij de laptop en de manier waarop ik mijn werk heb georganiseerd, kan ik heel efficiënt...