Massaal de kerk in of uit: de Nederlander blijft even volgzaam

Stephan Sanders
Foto: Thomas Schlijper / HH

Hoeveel minderheidsmartelaarschap valt er voor de atheïst nog op te eisen, nu hij met zo velen is?

Het is volbracht. Ik zie meteen dat mannetje voor me van tekenaar Opland, die een rotschop geeft tegen een kruisraket. Dat was in de jaren tachtig, de tijd dat je bij sommige gemeenten wanneer je daar binnenreed pontificaal ‘kernwapenvrije zone’ kon lezen, net onder het plaatsnaambord. Ik begreep dat toen al niet zo goed: zou zo’n kruisvluchtwapen (de correcte term, alleen gebruikt door slechteriken en voorstanders) een sierlijke zwenking naar rechts maken, om vooral maar niet in de verkeerde zone te belanden? Het leek me nogal wishful thinking.

Maar nu, ruim dertig jaar later, is het dan echt volbracht. Een meerderheid van de Nederlanders geeft God een rotschop, zodat Hij pardoes buiten onze landsgrenzen belandt. Over de schutting bij België. Opgeruimd staat netjes.

Het Sociaal Cultureel Planbureau kwam met het rapport ‘God in Nederland’, dat vanaf 1966 om de tien...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials